ALLCORE_BLACK_TRANSPARANT

Europees Parlement steunt voorstel voor universele oplader

Red usb cables

Binnen enkele jaren zal er officieel een universele oplader voor kleine en middelgrote elektronische toestellen op de Europese markt komen. Dat staat vast, nu na de lidstaten ook het Europees Parlement zich achter het voorstel van de Europese Commissie heeft geschaard. In de toekomst zullen alle smartphones, tablets, hoofdtelefoons en andere elektronica uitgerust moeten zijn met een USB-C-poort, waarop een uniek type oplader zal passen.

De commissie Interne Markt en Consumentenbescherming van het Parlement heeft het voorstel van de Commissie met een grote meerderheid van 43 stemmen voor en 2 stemmen tegen goedgekeurd. Elektronische toestellen zoals mobiele telefoons, tablets, digitale camera’s, hoofdtelefoons, draagbare videoconsoles en draagbare luidsprekers zullen allemaal op dezelfde oplader moeten kunnen worden aangesloten. Enkel voor toestellen die te klein zijn om met een USB-C-poort uitgerust te worden, waaronder smartwatches, wordt een uitzondering voorzien.

De nieuwe Europese wetgeving zal voor alle producenten gelden. Ook voor Apple, dat sinds 2012 zijn eigen Lightning-poort en -adapter heeft. Het Amerikaanse techbedrijf zal die poort nog steeds kunnen gebruiken, maar zal dus eveneens een USB-C-poort op zijn toestellen moeten voorzien. 

Gebruiksgemak en minder afval 

De beslissing van het Parlement focust niet enkel op het gebruiksgemak voor de consument, maar ook op het feit dat er minder elektronisch afval zal worden gegenereerd als toestellen niet langer met een oplader verkocht moeten worden. Zo zal een oude kabel dankzij de universele oplader hoe dan ook aangesloten kunnen worden op een nieuw toestel.

“In Europa wordt elk jaar 11.000 tot 13.000 ton elektronisch afval gegenereerd. Een universele oplader zal dan ook iedereen ten goede komen”, zegt de Maltese rapporteur Alex Agius Saliba. “Het zal het leefmilieu helpen, het hergebruik van oude elektronica bevorderen, geld uitsparen en onnodige kosten en ongemak voor bedrijven en consumenten vermijden”, benadrukt hij. 

In het kader van het Commissievoorstel vraagt het Parlement om duidelijke labels op de verpakking van elk toestel te voorzien, die aangeven hoe het opgeladen kan worden en of de verpakking een oplader bevat. Eens de plenaire vergadering van het Parlement over het voorstel heeft gestemd, kunnen de finale onderhandelingen met de lidstaten van start gaan. 

bron: HLN.be