ALLCORE_BLACK_TRANSPARANT

Nieuwste beveiligingsfunctie van Windows 11 vereist volledige reset

win11-1

De nieuwste beveiligingsfunctie van Windows 11 heeft een addertje onder het gras: als je een upgrade hebt uitgevoerd naar de nieuwste versie van Microsofts besturingssysteem, in plaats van een nieuwe pc te kopen waarop het systeem is geïnstalleerd, moet je het opnieuw instellen als je Smart App Control wilt. Het nieuws kwam in een blog post van David Weston, vice president van OS security en enterprise bij Microsoft, vervolgens gemeld door PCWorld

win11-2

“In een toekomstige release van Windows 11 ga je belangrijke beveiligingsupdates zien die nog meer bescherming toevoegen van de chip tot de cloud door moderne hardware en software te combineren,” schrijft Weston in zijn post, wat prima klinkt, want verbeterde beveiliging was een van de redenen dat we Windows 11 in de eerste plaats hebben.

Een van deze belangrijke verbeteringen is Smart App Control, dat verscheen in een recente Windows 11 insider build, en kwaadaardige, onvertrouwde en potentieel ongewenste apps blokkeert. De eerste reeks wordt door Microsoft gemarkeerd, maar het ‘slimme’ deel van het systeem treedt in werking voor de andere, rekening houdend met digitale handtekeningen, app-gebruik en de cloud-gebaseerde beveiligingsdienst van Microsoft. Er lijkt geen manier te zijn om apps op de witte lijst te zetten of om ze op een andere manier te deblokkeren als ze eenmaal geblokkeerd zijn.

Het programma werkt ook op een nieuwe en vreemde manier, volgens de Duitse nieuwssite Ghacks . Eenmaal geïnstalleerd gaat Smart App Control in evaluatiemodus, waarbij het leert of het je kan helpen maar niets blokkeert, totdat het automatisch wordt ingeschakeld. Het kan handmatig aan- of uitgezet worden vanuit de Windows Beveiligingsapp. Het vreemde is dat het, als het is uitgeschakeld, niet opnieuw kan worden ingeschakeld zonder een volledige reset van de pc en een schone installatie van Windows 11.

De noodzaak van een schone installatie als je Smart App Control op je bestaande Windows 11-pc wilt, wordt gedetailleerd beschreven in de blogpost van Weston: “Apparaten met eerdere versies van Windows 11 zullen opnieuw moeten worden ingesteld en een schone installatie van Windows 11 moeten hebben om te kunnen profiteren van deze functie”, schrijft hij.

Smart App Control, en de promotie van Microsoft SmartScreen tot een onderdeel van het OS in plaats van een beveiligingsapp, maakt deel uit van een poging om bedrijfskritische machines die thuis worden gebruikt te beschermen tegen phishing, ransomware en ander ongewenst kwaad. Het is aan de IT-afdelingen van bedrijven om te beslissen of ze het willen implementeren. Thuisgebruikers met Microsoft Defender ingeschakeld zullen het waarschijnlijk niet dringend nodig hebben, dus de noodzaak voor een schone installatie, hoewel vervelend, zal misschien toch niet veel gebruikers treffen.

bron: Tomshardware.com

We zijn even gesloten.

ALLCORE_BLACK_TRANSPARANT logo

Beste Klant,

Onze winkel is gesloten van 15/07 t.e.m. 22/07. We zijn terug open vanaf Dinsdag 23/07.

Voor dringende zaken blijven we wel bereikbaar via mail op: info@allcore.be


– Het ALLCORE-IT Team –